Naš pristup

Suvremeni način života stavlja na djecu pritisak brzog odrastanja. Unatoč najnovijim istraživanjima koja pokazuju da djeca kod koje se inzistira na što ranijem početku obrazovanja pate od visoke razine anksioznosti i stresa, problema sa spavanjem i niskog samopoštovanja, i dalje se teži ka tome da djeca postižu što bolje akademske rezultate u ranim godinama.

Cilj Tajnog vrta je omogućiti djeci načina učenja u kojem koriste vlastitu maštu i sposobnosti oponašanja kreativne okoline, kao i razvoj vlastitog prirodnog potencijala i samopouzdanja u toplom, sigurnom i mirnom okruženju. Ne primjenjuju se klasične metode podučavanja već djeca uče kroz slobodnu igru, pjesmu, ples, rad s alatima i slično, čime nisu ni svjesni samog edukativnog procesa koji se događa u pozadini. Potiče se djetetova urođena znatiželja i želja za učenjem sve dok mu to ne postane posve prirodno i nešto što ga prati kroz čitav život.

U obiteljskom okruženju Tajnog vrta jednostavne kućne aktivnosti kao što su pečenje, kuhanje, čišćenje, vrtlarenje i šivanje potiču prirodno i slobodno oponašanje. Takve aktivnosti imaju snažnu društvenu, praktičnu, moralnu i obrazovnu osnovu i vrijednost. Prakticiranje tih aktivnosti djetetu pruža kvalitetan uzor te dijete na taj način usvaja moralne i etičke vrijednosti, ugrađuje u svoje aktivnosti i kasnije i samo prenosi dalje na svoju okolinu. Naglasak je na malim zajednicama što pomaže u poticanju socijalnih vještina i u svakom djetetu budi osjećaj pripadnosti. Kod nas su dobrodošla djeca svih kulturnih, rasnih, društvenih i vjerskih provenijencija. Nastojimo pružiti obrazovanje prožeto temeljnim poštovanjem prema individualnosti svakog ljudskog bića.

 

Širok raspon umjetničkih aktivnosti, s naglaskom na slobodnu i kreativnu igru, omogućit će djeci da istraže svijet kroz sva svoja osjetila. Moći će istražiti boje kroz slikarsku tehniku ‘mokro-na-mokro’, zvukove i riječi kroz igru s glazbenim instrumentima, slušati i sudjelovati u pričama, igrati se oblicima kroz crtanje ili pak modeliranje pčelinjim voskom te razvijati svoje tijelo i motoriku na harmoničan način njegovanjem ritma i pokreta.

Kroz ova raznovrsna iskustva, kako praktična, umjetnička tako i kroz slobodnu igru, djeca imaju priliku razviti zdrave emocionalne, društvene i fizičke vještine, kao i sposobnost pozornog slušanja, jasnog govor i izražavanja te osnovne numeričke vještine.

Sva djeca vole igru, a samo-potaknuta igra najbolji je učitelj. Kroz nju, djeca stječu znanje i razumijevanje te nailaze na situacije u kojima mogu prakticirati svoje vlastite interpretacije i rješenja. Ona također imaju priliku razviti vještine vezane uz međusobnu interakciju poput suradnje, empatije, intuicije i sposobnosti da vide stvari iz druge perspektive. Naša oprema za igru izrađena je od prirodnih i ekološki prihvatljivih sirovina, što dodatno potiče razvoj osjetila.

Tijekom našeg dnevnog programa, djeca slobodno i lako prelaze iz samo-potaknutih aktivnosti u aktivnosti vođene od strane odgajatelja. Njihova uloga je da budu pomagači i podrška djeci u rastu i razvoju kao cjelovita duhovno-fizička bića. Tako se razvija djetetova neovisnost i odgovornost koju dijete kasnije nosi sa sobom kroz život.

Cilj nam je njegovati osjećaj poštovanja za prirodni svijet kroz ekološki prihvatljive prakse poput recikliranja te brige za organski vrt. U Tajnom vrtu koristit ćemo nutricionistički pripravljenu vegetarijansku prehranu isključivo iz organskih izvora.